Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Завршен тродневни стручно-научни скуп „Библионет“

„Би­бли­о­нет“ је на­уч­на и струч­на го­ди­шња ма­ни­фе­ста­ци­ја из обла­сти библи­о­теч­ко-ин­фор­ма­ци­о­не де­лат­но­сти чи­ја је ми­си­ја про­мо­ци­ја де­лат­но­сти ма­тич­них и дру­гих би­бли­о­те­ка Ср­би­је, као и афир­ма­ци­ја на­уч­но-ис­тра­жи­вачког и струч­ног ра­да у би­бли­о­теч­ко-ин­фор­ма­ци­о­ној де­лат­но­сти.

Захваљујући заједничкој иницијативи Заједнице матичних библиотека Србије и Народне библиотеке „Радоје Домановић“ у Лесковцу, град Лесковац је ове године указао гостопримство библиотекарима из читаве Србије и преузео организацију овог традиционалног догађаја. Организатор скупа, уз Заједницу матичних библиотека Србије и Народну библиотеку „Радоје Домановић“ је и Министарство културе и информисања Републике Србије које традиционално суфинансира Скуп од 2007. године.

У четвртак, 9. септембра Скуп је свечано отворен.

Присутнима су се обратили градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић, в.д. управника Народне библиотеке Србије др Владимир Пиштало и директорка Библиотеке у Лесковцу Весна Илић. Градски дечји хор „Звездице“ и вокална група „Либеро“ интонирањем државне химне и химне Библиотеке увеличали су овај Скуп. Текст Химне Народне библиотеке „Радоје Домановић“ написао је познати дечји књижевник Власта Ценић, композитор је Миливоје Илић, аранжман је припремио Предраг Минчић, клавирска пратња Никола Илић, дириговала је Милица Јовановић, уметнички сарадник хора. Глумци лесковачког Позоришта Мина Цоцић и Иван Јанковић читали су стихове и текстове на дијалекту.

На Скупу је додељена награда „Ђура Даничић“ за допринос развоју библиотекарства и културе у целини. Награда се додељује од 2009. године појединцима за укупан допринос развоју библиотечко-информационе делатности и културе у Републици Србији  у част Ђуре Даничића, знаменитог српског писца, филолога, преводиоца, културног радника и некадашњег управника Народне библиотеке Србије. Ђура Даничић је својим радом оставио неизбрисив траг у библиотекарству и у укупној српској култури због чега награда има за циљ да допринесе развоју како библиотекарства, тако и културе у целини, да афирмише примену савремених технологија и достигнућа у библиотечко-информационој и културној делатности и да промовише библиотечко-информациону делатност и културу у Републици Србији.

Жири у саставу: мр Снежана Ненезић, директор Народне библиотеке Крушевац, Јасмина Нинков, директор Библиотеке града Београда и Мирко Демић, директор Народне библиотеке „Вук Караџић“ из Крагујевца одлучио је да ове године буду награђени Соња Шуковић, директорка Библиотеке у Нишу и Селимир Радуловић, управник Билиотеке Матице српске у Новом Саду. У име жирија обратила се Снежана Ненезић.

Првог дана „Библионета“ одржане су онлајн презентације библиотекара из Ријеке, Љубљане и Загреба. Након тога, учесници скупа посетили су Хидроелектрану у Вучју.

Другог дана Скупа одржане су две радне сесије.

На Скупу се обратио Драган Којић, дугогодишњи директор Градске библиотеке у Новом Саду. Своја излагања имали су библиотекари из Лесковца, Крагујевца, Новог Сада, Смедерева, Београда, Ниша, Врања, Крушевца, Лазаревца, Ваљева и Бачке Паланке.

Радно тело на Скупу чинили су: Владимир Пиштало, в. д. управника Народне библиотеке Србије у Београду, Весна Илић, директорка Библиотеке у Лесковцу, Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, Мирко Демић, директор Библиотеке у Крагујевцу, Соња Шуковић, директорка Библиотеке у Нишу, Александар Јоканoвић, директор Библиотеке у Новом Саду, Гордана Ђилас из Библиотеке Матице Српске у Новом Саду, мр Снежана Ненезић, директор Народне библиотеке у Крушевцу, Надица Костић, директорка Библиотеке у Пироту и Марина Лазовић, директорка Библиотеке у Смедереву.

Другог дана Скупа представљене су неке од знаменитости града Лесковца: Црква  Оџаклија, Саборна црква, Кућа Боре Димитријевића Пиксле и Народна библиотека „Радоје Домановић“.

Трећег дана „Библионета“ учесници Скупа обишли су Царичин град (Јустинијана Прима) уз стручно вођење кустоса Народног музеја у Лесковцу Небојше Димитријевића. Такође, учесници су у Народном позоришту Лесковац могли да погледају монодраму „Др Фелер“ (режија и глума Драган Божа Марјановић).

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka