Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Стручно одељење са читаоницом

Одељење  стручне књиге настало из Читаонице, 1960. године, првенствено ради пружања специјализованих услуга широком профилу читалачке публике и омогућавања несметаног научно – истраживачког, студијског, публицистичког и едукативног рада. Књижни фонд чине стручне књиге из свих области науке, али у Одељењу се налази и обиље наслова из белетристике, књижевне теорије и уметности, и има око 30000 књига, а подељен је на: основни фонд, референсну збирку и фонд старе и ретке књиге, са краја XVIII и почетка XIX века, који се налази у библиотеци посебних фондова. Књиге се не издају ван Библиотеке и користе се само у читаоници. Корисници услуга овог одељења су истакнути неимари нашег града. Научни радници који су нашли своје место и у оквирима светске литературе попут Николаја Тимченка, Душана Јањића, Димитрија Тасића… Наравно и људи разних занимања којима је овај фонд пуно значио у усавршавању, напредовању и наравно креативном стварању. Недостатак одређене литературе кроз време као и данас  надокнађивала се међубиблиотечком позајмицом која је увек изузетно функционисала, нарочито са Народном библиотеком Србије, али и са осталим библиотекама у мањем обиму. Одељење је до 2004. Било у потпуности издвојено, а приступ фонду овог одељења био је могућ искључиво посебном чланарином. Корисници Народне библиотеке „Радоје Домановић“ од 2005. године имају јединствену чланарину и приступ овом фонду са чланском картом позајмног или дечјег одељења. На тај начин фонд стручне књиге постао је још приступачнији, а реновирањем простора и физички доступнији  странкама, јер је у готово целом обиму у слободном приступу.

Стручно одељење са читаоницом, која броји 70 читалачких места, поседује изузетно богат књижни фонд, који је доступан широкој читалачкој публици.

Фонд Сручног одељења располаже литературом из свих научних области . Корисници стручну литературу из филозофије, психологије, религије, друштвених наука, природних наука, медицине, уметности, историје као и рефернсну збирку, коју чине енциклопедије, лексикони, приручници,речници, библиогафије, позајмљују и користе за рад искључиво  у читаоници.

Монографске публикације Стручног одељења распоређене су по УДК-а систему, чиме се и радницима и корисницима омогућује прегледније претраживање књижног фонда.

Читалачка публика овог Одељења бави се, пре свега, научно-истраживачким, студијским и публицистичким радом.

Корисницима је доступан и бесплатан приступ интернету као и пружање неопходних информација путем претраживања електронске базе података.

 

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka