Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Одељење стране књиге

  • Одељење стране књиге основано је децембра 2004. године на иницијативу тадашњег директора, господина Саше Хаџи Танчића, који је препознао значај учења страних језика и читања литературе на страним језицима.

Фонд одељења формиран је од књига на страним језицима које су се налазиле на Позајмном одељењу. Овај почетни књижни фонд састојао се од малог броја књига од којих су многе биле неактуелне садржине и у лошем физичком стању. Куповином актуелних наслова, донацијама културних представништава и амбасада страних земаља у Србији, као и поклонима грађана фонд Одељења стране књиге је знатно обогаћен.

Сада су на овом Одељењу  читаоцима на располагању око 2860 публикација на 16 страних језика (енглески, француски, немачки, руски, шведски, македонски, словеначки, бугарски, мађарски, словачки, русински, шпански, италијански, румунски, албански, ромски). Према заступљености у фонду, као и према броју издатих публикација, предњачи енглески, за којим следе немачки, француски и руски језик. Књиге су груписане и смештене по језицима, према УДК систему. Приступ књигама је слободан. Заступљене су публикације за све узрасте (деца, тинејџери, одрасли). (Додати начин набавке и Откуп и поклон НБС)

У 2018.години оформљени су фондови стране књиге у огранцима Библиотеке у Вучју, Грделици и Печењевцу тако што је одређени број публикација на страним језицима са Одељења стране књиге  преусмерен на већ поменуте огранке. Формирање фондова стране књиге у Вучју, Грделици и Печењевцу  од великог је значаја јер први пут грађани ових места могу да нађу литературу на више страних језика на једном месту.

Све је већи број корисника наше библиотеке свих старосних група и професионалне структуре који су заинтересовани за учење страних језика, као и за читање литературе на страним језицима.

Одељење стране књиге представља једину институцију у граду где се на једном месту могу наћи публикације на страним језицима тако да је од великог значаја набавка литературе на страним језицима која ће задовољити потребе свих профила корисника и свих старосних група почев од деце предшколског узраста, затим основаца, средњошколаца, студената и одраслих.

Корисници који су заинтересовани за учење страних језика, за полагање испита и за добијање међународно признатих диплома добијају на Одељењу стране књиге  информације о литератури која се препоручује сходно нивоу знања који поседују- едуковани библиотекари

Познавање бар једног страног језика постала је неопходност/императив у савременом друштву.  Поред едукативних разлога (знање страног језика отвара потпуно нове димензије учења, помаже разумевању властитог језика и доприноси целокупном образовном успеху) постоје велики број разлога/предности учења страних језика и читања литературе на страним језицима.

Студирање у иностранству- ако сте одлучили да школовање наставите ван Србије, добро знање језика државе у којој планирате да студирате је један од предуслова.

За успех у пословном свету данашњице неизоставно је знање страних језика. Знање језика повећава могућност запошљавања у страној али и властитој земљи, омогућава стварање мреже пословних контаката и на тај начин отвара врата пословним сарадњама и економском просперитету.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka