Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Дечје одељење

Све до 1960. године фонд дечје књиге лесковачке Библиотеке био је интегрисан у општи фонд.

Tадашњи директор Библиотеке Атанасије Младеновић, свестан значаја овог дела фонда и потребе да се са корисницима дечјег узраста ради на посебан начин, издваја књиге за децу и формира Дечје одељење.

Тада су се многе ствари промениле у раду и функционисању Дечјег одељења и односа Библиотеке према дечјим читаоцима. Библиотекари су схватили да заједно са децом расте и Библитека. Током тих великих промена у структури библиотекарства почело се 1968. године са акцијом „Добро дошли прваци!“, која је представљала прву у низу традиционалних уписа деце са великим циљем да се наши најмлађи корисници, деца, уведу у свет књиге и читања.

Током деценија рада са децом на Дечјем одељењу произашле су многе генерације данашњих научних и просветних радника, људи из свих области људског стваралаштва који се радо сећају нас и наше културно-образовне делатности. Кроз Дечје одељење су пролазили наши најпознатији писци за децу и остављали неизбрисив траг на све нас: Десанка Максимовић, Љубивоје Ршумовић, Добрица Ерић, Мошо Одаловић, Драган Лукић, Милован Данојлић, Градимир Стојковић, Власта Ценић, Роберт Такарич, Урош Петровић и многи други еминентни ствараоци који су обележили и прошло доба и ово које је пред нама.

Данас Дечје одељење реализујуе низ радионица на којима присуствују деца свих узраста из свих основних школа са територије града. Деца се кроз анимацију, креативан рад и причу са библиотекарима и осталим учесницима, уче и прихватају књигу и читање као сасатавни сегмент њиховог културног идентитета. Радионице су учестале и доступне свакодневно свим заинтересованим вртићима и школама и потпуно су бесплатне. Обухватају све занимљиве садржаје из уметности, књижевности, екологије, историје, географије, музике и осталих грана науке.

Тренутно актуелне радионице су радионице цртања, школе у гостима Библиотеци, еколошке радионице, вртић у гостима, путујућа библиотека и радионица зашто је важно читати књиге.

Сарадња са ученицима школе „11. октобар“ је традиционална и обилује занимљивим садржајима, на обострано задовољство.

У оквиру Дечјег одељења је и настављена сарадња са Музичком школом „Станислав Бинички“ у програму „Музика, реч, боја“ где деца деци дарују музику у читаоници Библиотеке.

Данас Дечје одељење, у оквиру својих редовних активности, традиционално бесплатно уписује сваке године прваке из основних школа на територији града Лесковца, као и децу предшколског  узраста. У опису послова и радних задатака Дечјег одељења подразумева се: упис чланова са свим евиденцијама, води се периодична статистика, селектују се дотрајале и оштећене књиге у сарадњи са радником депоа, ради се узајамна каталогизација библиотечког материјала, врши се контрола невраћених књига и обављање других стручних послова.

Библиотекари на Дечјем одељењу дају информације и препоруке корисницима фонда о новим књигама и радионицама које се организују на одељењу.

Идеја водиља за организацију свих активности на Дечјем одељењу проистиче из једне од основних улога сваке јавне библиотеке – омогућити свој деци контакт са књигом и библиотеком, и кроз креативан рад у приближавању књиге и читања, утицати на формирање читалачке навике код деце и младих.

Дечје одељење је оплемењени простор пун лепоте, привлачности, узбуђења, покретачке енергије и стваралачког духа, место креативног дружења са књигама.

Зато, драга децо, маме и тате, баке и деке, дођите да заједно развијамо магију књижевног надахнућа и љубав према писаној речи!

 

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka