Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

3Д штампа

3Д штампа је модерна  технологија  производње тродимензионалних објеката, где се објекат креира сукцесивним наношењем слојева материјала. Овај вид штампе представља брже, јефтиније и лакше решење од других технологија производње 3Д објеката. Последњих година 3Д штампачи постали су финансијски доступни малим и средњим предузећима, чиме се израда прототипа помера из тешке  индустрије  у канцеларијско окружење. 3Д штампом омогућава се зрада  макета од више различитих материјала разних механичких и физичких својстава у јединственом процесу. Осим израде прототипова, 3Д штампачи нуде велики потенцијал за производњу различитих апликација у области производње накита, обуће, индустријског дизајна,  архитектуре, аутомобилске, авио, стоматолошке и медицинске индустрије.

Пројекат "Дигитални грађанин"

У оквиру пројекта „Дигитални грађанин” (2019), а на основу радионица на којима се преко 600 ученика лесковачких школа упознало са микробитовима и BOSON сетовима, Библиотека је добила 3Д штампач. Нашој Библиотеци се тако пружила прилика да израђује разнолике моделе на терену, и да ученицима омогући упознавање са 3Д штампом, од уношења модела у дигиталној форми, до коначне штампане форме.

Пројекат "3Д ЛАБ"

Библиотека је, након тога, у оквиру пројекта „3Д ЛАБ“ (2020), подржаног од Центра за промоцију науке, приновила још два 3Д штампача и 3Д скенер. Почевши од 2019. године, приређено је 10 3Д изложби на којима је приказано преко 1.000 облика из различитих стручних области и одржане су 45 3Д обука за децу, младе и библиотекаре.

Применом ове модерне технологије Библиотека је у 2020. години израдила и донирала укупно 964 заштитних визира Болници, Дому здравља,
медицинским центрима, Геронтолошком центру, културним и другим институцијама, као и бројним трговинама.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka