Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Учествујте у пројекту „Ризница успомена“

Препознајући важност и значај грађе која се чува у лесковачким породицама Библиотека у Лесковцу развила је пројекат „Ризница успомена“ са идејом да се развије дигитална платформа која ће корисницима омогућити да дигитализују грађу коју желе да сачувају од заборава, трајно је похране у Дигитални архив Библиотеке и о томе добију сертификат са јединственим кодом.

Захваљујући дигитализацији културног наслеђа имамо прилику да много лакше приступимо вредним, ретким или угроженим културним добрима и превазиђемо временско-просторна ограничења.

Интернет презентације културних установа и онлајн каталози музеја и библиотека утичу на то да људи више учествују у културном животу.

Сврха дигитализације културног наслеђа је вишеструка. Дигиталне форме садрже податке о времену и месту настанка неког документа или историјског артефакта, информишу о установи у којој се чува документ итд. Праћене су софтверским алаткама које омогућавају различите активности корисника. Нова карактеристика приступа културном наслеђу јесте интерактивност.

Циљеви дигитализације су:

  • заштита објеката културног наслеђа;
  • дуготрајно чување културног наслеђа;
  • стварање нове и допуна постојеће грађе;
  • промоција, представљање и доступност културног наслеђа;
  • ширење корисничке популације.

Када је реч о критеријумима који утичу на то који ће садржај бити дигитализован, превасходно се бира највреднија, највише коришћена или најугроженија грађа.

„Дигитализација културног наслеђа врши се ради заштите културног наслеђа и дуготрајног чувања дигиталних објеката, а у циљу: обезбеђивања доступности информација о културном наслеђу, омогућавања размене података између установа заштите, стварања нове и допуне постојеће документације о културном наслеђу, промоције и представљања културног наслеђа, повећања броја корисника, стварања нових садржаја и увођења нових услуга.“ (Правилник о ближим условима за дигитализацију културног наслеђа „Службени гласник РС“, број 76 од 12. октобра 2018.).

Позивамо наше суграђане да у Библиотеку донесу фотографије, писма и све остало што желе да сачувају од заборава.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka