Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

СВЕЧАНО ОТВОРЕНО РЕКОНСТРУИСАНО ДЕЧЈЕ ОДЕЉЕЊЕ

Уочи Међународног дана културе који се широм света обележава 15. априла, представници града Лесковца одлучили су да од 13. априла па до краја недеље посете све институције културе у граду и покажу да Лесковац више није само синоним за роштиљ и паприку, већ да је постао и град бројних и квалитетних културних дешавања.  Недеља културе започета је посетом Народној библиотеци „Радоје Домановић“, најстаријој установи културе у граду.

Овом приликом свечано је отворено реконструисано Дечје одељење. Присутнима се обратила Марија Рајковић, члан Кабинета градоначелника Лесковца и Весна Илић, директорка Библиотеке.

Библиотека представља културно раскршће које нашу културу приказује, не само у окружењу, већ и у целој Србији.

Сваком посетом Библиотеци улази се у ризницу знања где је свака информација доступна, јавна и квалитетно одрађена. Поносна сам због тога, а још поноснија сазнањем да је она постала лидер у библиотекарству у целој Србији.

Библиотека у свом фонду поседује велики број популарних наслова, а избор књига никад није био већи. Књига је одувек била и остала поверљиво и неусловљено место, а Библиотека уточиште и лечилиште душе.

Библиотека пружа бесплатне уписе за најмлађе кориснике што и потврђује акција која се реализује више од пола века под називом „Добродошли прваци“, затим за старије преко 65 година старости, за социјално угрожене, за вишечлане породице, за особе са инвалидитетом, за децу из хранитељских породица.

Дечје одељење броји 11.450 чланова од којих је активно 6.172. Поседује књижни фонд од 18.784 публикација, сада смештених у новим полицама. Библиотекари активно учествују у бројним активностима и реализују више од педесет радионица на годишњем нивоу директно радећи са децом или у садашњим условима, на савременим онлајн платформама.

Након 60 година постајања у садашњим просторијама, Дечје одељење је реконструисано и комплетно адаптирано у складу са потребама наших најмлађих корисника. Одељење је опремљено новим полицама, бином, столовима, столицама, савременом технологијом, прилагођено савременим условима рада.

Поред адаптације и санације Дечјег одељења, у току ове године, интезивно смо се бавили и реновирањем огранака. У истуреном огранку у Печењевцу замењен је портал и столарија. У огранку у Предејану реновиране су полице, поправљена столарија, направљен је кутак за најмађе, постављена нова лед расвета, санирана влага.

У огранку Библиотеке у Вучју реновирањем је комплетно промењен простор. Након више деценија просторије су саниране од влаге, окречене, замењена је расвета, електрична инсталација, постављене шине за уметничке изложбе, намештен ламинат, постављена инсталација за интернет прикључке са отвореном интернет мрежом. Ова адаптација је реализована у укупној вредности од 370.000,00 динара. У свим огранцима је попуњен књижни фонд.

Све ове активности указују на то да се Библиотека од почетка пандемије до данас, ни једног тренутка није повукла са културне сцене града, а уз свесрдну подршку и помоћ локалне самоуправе која нас помно прати и подржава наша настојања да очувамо културно наслеђе.

Захваљујемо се Министарству културе и информисања на подршци и разумевању, а посебну захвалност дугујемо градоначелнику Лесковца др сци мед. Горану Цветановићу на свакодневној бризи и разумевању свих потреба наше установе и подршци у свим пројектима и идејама које имају за циљ да унапреде Библиотеку и библиотекарство као струку.

Видео-презентацију Дечје одељење – некад и сад можете погледати на линку: https://www.youtube.com/watch?v=fgRe33i3OX4.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka