Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Слике Саве Шумановића у Лесковцу

Изложба слика једног од најзначајнијих српских сликара прве половине 20. века Саве Шумановића отворена је у Галерији Лесковачког културног центра у понедељак, 4. децембра 2023. године. Избор из колекције Галерије слика „Сава Шумановић“ у Шиду обухвата 28 дела из различитих фаза уметниковог стваралаштва. Поставка носи назив „Сава Шумановић – Мајстор из Шида“. Пред лесковачком публиком до 29. децембра биће неке од најпознатијих Шумановићевих слика, међу којима су „Луксембуршки парк у Паризу“, „Шидска црква“, „Млади пар на клупи у граду“, „Русинка у наранџастом“, „Берба грожђа“, „Ашиковање на месечини“, као и актови и шидски пејсажи из последње деценије уметниковог живота.
Сава Шумановић је рођен 1896. у Винковцима, од четврте године одрастао је у Шиду, гимназију је завршио у Земуну, а сликарство у Загребу. Усавршавао се у Паризу у атељеу Андре Лота. Саву су 1942. заједно са још 150 Срба из Шида ухапсиле усташе и одвеле у Сремску Митровицу, тада на територији НДХ, где је после два дана стрељан и сахрањен у масовној гробници.
Највећи број његових дела чува се у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду, потом и у најзначајнијим установама културе у земљи и иностранству.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka