Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Слика Доријана Греја

1890.године једини роман чувеног ирског писца Оскара Вајлда излази најпре у часопису Липинкот, а 1891. године као посебна књига.

Роман приказује морални пад, готово фаустовско пропадањe главног протагонисте Доријана Греја који продаје своју душу у замену за вечну младост. Леп, млад, шармантан младић задивљен својим портретом пожели да портрет стари уместо њега. Жеља му бива испуњена. Доријан остаје млад и након осамнаест година а његова сујета, егоистичност, лицемерје, злоба, разврат и греси видљиви су само на портрету на којем његов лик постаје изобличен.

У овом роману Вајлд са врхунским умећем описује ону мрачну страну личности коју већина људи има остављајући отворено питање о томе где се налазе границе људског морала. Ово дело се бави и темама младости и лепоте, пријатељства међу мушкарцима и хомосексуалности и питањима уметности.

Роман „Слика Доријана Греја“ је екранизован двадесетак пута. Овом приликом издвојићемо филм који је снимњен 1945. године у режији Алберта Левина са Хурдом Хетфилдом у главној улози. По мишљењу гледалаца и филмских критичара ова екранизација познатог романа спада у неколико најуспешнијих.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka