Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Одржан акредитовани семинар „Зелена библиотека“

Одржан је акредитовани семинар „ ЗЕЛЕНА БИБЛИОТЕКА“ – 10 година програма „Стално стручно усавршавање библиотечко-информационих стручњака у Јабланичком округу“

У оквиру програма сталног стручног усавршавања у библиотечко-информационој делатности, у понедељак 13. јуна 2022. године одржан је у Народној библиотеци „Радоје Домановић“ у Лесковцу стручни акредитовани семинар за библиотекаре јавних и школских библиотека Јабланичког округа. Семинару је присуствовао 31 библиотекар из Лесковца, Црне Траве, Власотинца, Лебана, Бојника и Медвеђе. O примеру „зелене библиотеке“ говорили су аутори програма из Народне библиотеке Пожега – Даниела Скоковић и Младен Мајсторовић.

У уводном делу програма аутори су присутнe библиотекаре упознали са тим шта су то све „зелене библиотеке“ и како библиотеке све доприносе зеленој писмености. Затим су говорили о мрежи зелених библиотека у свету и окружењу, о међународним стандардима и пројектим као и о услугама које наше библиотеке реализују за подизање еколошке свести у друштву. Поделили су са полазницима своја практична искуства и реализоване програме као и пројекцију видео клипова о одржаним активностима у оквиру „Зелене библиотеке“ у Народној библиотеци у Пожеги. Посебан део семинара посвећен је интерактивном радионичарском раду у групама у циљу развијања идеја и осмишљавања нових услуга зелених библиотека („design thinking“ форма) након чега је свака група имала своју презентацију уз дискусију.

Циљ семинара је да полазници буду оспособљени да самостално креирају програме са еколошким темама и да то постану редовне услуге у њиховим библиотекама. Библиотекари, након одржаног семинара, могу постати координатори својих библиотека и званично се прикључити мрежи „Зелене библиотеке“ и на тај начин размењивати искуства у мрежи и у будућности. Аутори семинара имају у плану да путем мејлинг листе деле вести полазницима овог семинара и заказују нове онлајн сусрете.

Сваки полазник семинара добио је сертификат /6 сати стручног усавршавања/, бесплатан примерак приручника „Зелена библиотека“, чији су аутори предавачи на семинару, и оловку са семенима.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka