Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Савиндан у Библиотеци

Поводом Савиндана Библиотека у Лесковцу, у среду, 27. јануара 2021. године, поклонила је ученицима основних и средњих школа и студентима бесплатан упис на период од три месеца и овом приликом им честитала школску славу.

С обзиром да, због епидемиолошке ситуације, традиционалних сајмова књига није било Библиотека је нове наслове приновила крајем прошле године током трајања сајамских попуста. За ове публикације издвојена су средства из буџета града Лесковца и један део из сопствених средстава. Библиотека је приновила 697 нових наслова, укупно 1.200 публикација, у вредности од 790.000,00 динара. На Дечјем одељењу приређена је изложба нових публикација за децу и одрасле. Препорука библиотекара са ове сајамске куповине је Петер Хандке „Кратко писмо за дуги растанак“, Дејан Стојиљковић „Дукат за Лађара“, а од дечјих књига Слободан Станишић „Танго на седмом небу“ и Виолета Јовић „Вила Роса“.

Библиотека је читаоце који су током 2020. године прочитали највећи број књига наградила бесплатним уписом и публикацијама из сопственог издаваштва.

Од најмлађих највећи број књига прочитао је Павле Стаменковић, ученик првог разреда ОШ „Трајко Стаменковић“ у Лесковцу, а од одраслих најактивнија била је чланица Слађана Пешић. Они су имали прилику да се друже са библиотекарима током дана и обиђу сва одељења у Библиотеци.

Ученик Павле Стаменковић је са само три године научио да чита, а највише га интересују књиге из географије. У претходних годину дана прочитао је много књига, 84 пута посетио Библиотеку и тако постао најмлађи корисник који је прочитао највише књига. Павле обожава Николу Теслу, а воли да чита и песме Јована Јовановића Змаја.

Поред њега, данас је награђена и Слађана Пешић, која је међу најстаријим читаоцима била најактивнија и прочитала 92 књиге, а ова госпођа у пензији поручила је свима да је књига најбољи лек.

Павле и Слађана су иначе данас награђени како би се истакла важност књиге и читања.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka