Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Сачувајте своје успомене кроз дигитални времеплов Библиотеке

Музеји, архиви и библиотеке чувари су грађе која сведочи и описује једно друштво у различитим временским периодима и историјским поглављима.

Препознајући важност и значај грађе која се чува у лесковачким породицама, а вођени искуством да корисници често доносе Библиотеци различите материјале и садржаје, Библиотека у Лесковцу развила је пројекат „Ризница успомена“ са идејом да се у простору Библиотеке развије дигитална платформа са пратећом опремом која ће омогућити корисницима да на једноставан начин, самостално, дигитализују грађу коју желе да сачувају од заборава, трајно је похране у Дигитални архив Библиотеке и о томе добију сертификат са јединственим кодом. Прикупљеном грађом управљаће стручна лица Библиотеке у сарадњи са релевантним институцијама – музеји, архиви, друге библиотеке.

Овај јединствени пројекат у Србији створиће услове да се у временској капсули прикупи и сачува грађа која је тренутно недоступна јавности, а представља дух једног времена и од великог је културног значаја за наш народ.

Циљ пројекта „Ризница успомена“ је да се развојем иновативне дигиталне платформе са пратећом опремом створе услови за дигитализацију грађе од културног значаја (фотографије, писма, разгледнице, документа, дневници, кувари…) која тренутно није доступна званичним институцијама и јавности, већ се чува као породично наслеђе у лесковачким породицама.
Дигитални архив Библиотеке у Лесковцу са прикупљеним садржајем отвориће ново поглавље у проучавању, вредновању и презентовању грађе која на специфичан начин описује дух једног времена, а која је до „ризнице успомена“ била чувана само у оквирима лесковачких породица.

Овом приликом позивамо наше суграђане на сарадњу, да донесу у Библиотеку фотографије, писма и све остало што сматрају значајним за овај пројекат. Сав материјал биће дигитализован у најкраћем року и уредно враћен. Након тога материјал ће бити обрађен у складу са усвојеним стандардима и презентован јавности.

Додатне информације можете добити путем мејла riznicauspomenanble@gmail.com и телефонским путем 016 315 00 83 и 065 315 00 80.

Пројекат се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и града Лесковца.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka