Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Промоција књиге приповедака „Из Македоније“

У понедељак, 11. јула 2022. године у 19.00 часова Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу организује .

Књига је објављена у издању Центра за српске студије, СПОНА, Културно-информативни центар Срба у Републици Македонији, у оквиру едиције Библиотека, Српски преглед, Посебна издања, серија Лик прошлости, чији су уређивачи Горан Максимовић и Душко Певуља. Приређивач књиге је проф. др Горан Максимовић.

У програму учествују проф. др Душко Певуља, Филолошки факултет Универзитета у Бањој Луци и проф. др Горан Максимовић, Филозофски факултет Универзита у Нишу.

Проф. др Душко Певуља рођен је у Крупи на Врбасу 1976. године. Завршио је основне студије српског језика и књижевности, магистарске студије – наука о књижевности и докторат из области филолошких наука у Бањалуци. У звању редовног професора на Одсјеку за Србистику Филолошког факултета у Бањој Луци предаје групу предмета из српске књижевности 18. и 19. вијека. Сфере његовог интересовања су историја и поетика српске књижевности.

Проф. др Горан М. Максимовић (Фоча, 1963), редовни професор за област Српске књижевности (Српске књижевности 18. и 19. века) на Филозофском факултету Универзитета у Нишу. Као гостујући професор предавао је на више универзитета у земљи и иностранству: Нови Сад, Крагујевац, Бања Лука, Источно Сарајево, Марибор, Белгород, Кемерово, Москва, Санкт Петербург, Велико Трново, Темишвар, Букурешт, Арас, Поатје, Праг и др. На Филозофском факултету у Нишу обављао је више функција, а између осталог био је и декан Факултета од 2010-2016. године. Објавио је више радова у научним часописима и зборницима, саставио је три антологије и приредио за штампу више писаца српског 19. и 20. века.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka