Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Представљање лесковачких старих заната

У Читаоници Библиотеке одржано је представљање лесковачких старих заната у оквиру манифестације Дани европске баштине. Ове године Дани европске баштине обележавају се на тему која је предложена као заједничка тема на европском нивоу под називом „Културно наслеђе за све“.

Манифестација Дани европске баштине покренута је 1985. године на иницијативу Савета Европе, а 1999. придружила се и Европска унија. Циљеви Дана европске баштине су: подизање свести европских грађана о богатству и културној разноликости Европе.

Библиотека у Лесковцу учествује по први пут у овој манифестацији. Овог пута Србији и Европи представила је старе занате Лесковца. Прича о старим занатима приказана је кроз предавање „Стари занати у Лесковцу“ историчара др Живана Стојковића и Мирослава Каранфиловића, филм „Опстанак заната упркос времену“ и изложбу рукотворина.

Своје рукотворине уступили су бомбонџијска радња „Настић“ и чланови Удружења грађана за неговање традиције и старих заната „Ласта“ – природна козметика „Галатеа“ и плетене рукотворине Љубинка Стојковић.

Филм“ Опстанак заната упркос времену“ може се погледати на Јутјуб каналу Библиотеке.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka