Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

ПРЕДАВАЊЕ „ФАМИЛИЈА ВЛАДЕ ИЛИЋА – НАЈУТИЦАЈНИЈА ПОРОДИЦА СРПСКОГ МАНЧЕСТЕРА” САШЕ СТАНКОВИЋА

У четвртак, 15. септембра 2022. године у 18.00 сати у Читаоници Народне библиотеке „Радоје Домановић“ у Лесковцу биће одржано предавање “ФАМИЛИЈА ВЛАДЕ ИЛИЋА – НАЈУТИЦАЈНИЈА ПОРОДИЦА СРПСКОГ МАНЧЕСТЕРА” Саше Станковића, професора српског језика и књижевности, аутора монографије о првом модерном градоначелнику Београда. У програму учествује и др Иван Бецић, историчар. Предавање се организује у оквиру библиотечког програма „Завичајност“ поводом 140 година од рођења Владе Илића. Улаз je слободан.

Владимир (Влада) Илић, најмлађи син Косте Мумџије, родио се, по старом календару, 6. септембра 1882. године у Власотинцу, односно, по новом календару 18. септембра 1882. Основно образовање је стекао у Власотинцу. По завршетку Лесковачке гимназије, учио је Трговачку академију у Бечу, а уже стручно образовање у текстилној индустрији на Вишој школи у Ахену. Први је текстилни индустријалац из тадашње Србије са академским образовањем, а поуздано се зна да је говорио француски и немачки, по неким сведочењима и енглески језик. Влада Илић се оженио Олгом (Цицом) Јовановић Дунђерски, унуком чувеног војвођанског велепоседника Лазара Дунђерског. Иначе, Олгина тетка била је прелепа Ленка Дунђерски, чију је лепоту поетски овековечио Лаза Костић. Венчани кум Владе и Олге био је лично краљ Александар I Карађорђевић. Градоначелник Влада Илић провео је на челу Београда од 10. јануара 1935. до 13. септембра 1939. године. За време његовог мандата престоница је добила: Панчевачки мост, Зоолошки врт, Београдски сајам, темeље Храма Светог Саве, трамвајску везу Земуна са Београдом, Вуков споменик, десетак нових основних и средњих школа, Градску поликлинику, Поликлинику за кожне и венеричне болести, Дом дечје заштите у Звечанској…

Саша З. Станковић, рођен је 1980. године у Лесковцу. Основну школу и Гимназију завршио је у Власотинцу. Дипломирао је на Филозофском факултету у Нишу на групи Књижевност и српски језик. Запослен је у Гимназији „Стеван Јаковљевић“ у Власотинцу и ОШ „Бора Станковић“ у Губеревцу. Прву самосталу књигу прозе „Двадесет жуљева“ објавио је 2010. године. Написао је монографију о Влади Илићу „Први модерни градоначелник Београда“, која има три изадања (2017), а по којој је РТС урадила радио-драму и снима се документарни филм. Приредио је „Оратим да не патим“, прву антологију савремене поезије на призренско-тимочком дијалекту. До сада има педесетак објављених библиографских јединица бројним часописима. Добитник је више књижевних награда. Поред рада у школи, пише и за „Југмедиу“.

Др Иван Бецић, историчар, рођен у Алексинцу 1967. године, живи и ради у Лесковцу. Докторирао је 2009. године на катедри за Историју Југославије, на Филозофском факултету у Београду. Сарадник је на неколико научних пројеката и организатор или учесник већег броја семинара у земљи и иностранству. Презентовао је радове на неколико научних скупова, више пута био је предавач са темама из економске историје међуратног периода, војне и политичке историје, Холокауста, културне и црквене историје. Члан је уређивачког одбора „Баштине“ и „Лесковачког зборника“. Аутор је преко 100 библиографских јединица: две монографије, једног уџбеника за средњу школу, више научних чланака и прилога објављених у научним часописима и зборницима.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka