Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Одржано предавање проф. др Александра Јеркова

У организацији Народне библиотеке „Радоје Домановић” у Лесковцу и Огранка САНУ у Нишу, у четвртак, 24. марта 2022. године, у препуној Читаоници Библиотеке, одржано је предавање професора доктора Александра Јеркова на тему „ШТА ЈЕ САВРЕМЕНИ КЛАСИК. ИСТОРИЈА ПОЈМА КЛАСИК И ПОГЛЕД НА СРПСКУ КЊИЖЕВНОСТ ДАНАС“.

Професор Јерков је врло инспиративно говорио о појму класик кроз историју и дао ретроспективни преглед српских књижевника 20. века који могу да добију статус класика, идући од Доситеја, Вука Караџића, Иве Андрића и Милоша Црњанског преко Владана Деснице до Његоша.

По њему „класик је онај ко ће заузети одређени положај и бити на одређени начин препознат. Класик је онај који служи као узор, на који се можете позвати.“

Александар Јерков, рођен је 1960. године у Београду. Универзитетски професор, теоретичар и историчар књижевности. Књижевну критику пише и објављује од 1977. године, учествује на скуповима и у научним пројектима у земљи и иностранству. Објављује књиге, студије, антологије, бави се приређивачким радом. Као асистент-приправник радио је од 1984. године, затим као асистент, доцент, a од 2010. као професор за Српску књижевност XX века. У два узастопна мандата (2002—2006) Александар Јерков био је продекан за науку и међународну сарадњу Филолошког факултета. Српску књижевност предавао је на славистичким катедрама у Америци и Немачкој, те на Филозофском факултету у Загребу, док је на више славистичких катедара у Европи и у Америци држао предавања по позиву. Савет Универзитета у Београду 2013. године изабрао га је за управника Универзитетске библиотеке. Александар Јерков био је на дужим студијским боравцима у Енглеској, Немачкој, Француској и у Америци. Учествовао је у раду више истраживачких пројеката које финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Руководи српском страном пројекта проучавања савремене српске и македонске књижевности при САНУ. Поред академске каријере, Александар Јерков био је уредник „Студента“, главни уредник „Видика“, главни и одговорни уредник Издавачког предузећа „Просвета”, уредник „Платоа” и главни уредник „Моно и Мањане“. Добитник је награда „Јединства”, „Октоиха”, награде „Ђорђе Јовановић” и награде „Милан Богдановић”.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka