Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

ОДРЖАН АКРЕДИТОВАНИ СЕМИНАР ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА (ARTIFICIAL INTELLIGENCE) У БИБЛИОТЕКАРСТВУ – ИЗАЗОВ И (ИЛИ) МОГУЋНОСТ

У петак, 21. јуна 2024. године од 9.00 до 16.00 часова у оквиру програма сталног стручног усавршавања у библиотечко-информационој делатности Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу организовала је акредитовани семинар Вештачка интелигенција (Artificial intelligence) у библиотекарству – изазов и (или) могућност“. Аутор и реализатор програма је била Беба Станковић из Сектора за заједничке програме – међународна сарадња Народне библиотеке Србије.

Током семинара, библиотекари су имали прилику да, захваљујући информацијама о историјату, развоју и примерима добре праксе како у сродним областима, тако и у библиотекарству, сагледају да ВИ генерално утиче на развијање знања из области нових технологија, развој библиотечких колекција, образовање, менаџмент, те да захваљујући развоју нових идеја и програма јача улогу библиотека. Семинар указује на чињеницу да поред унапређења знања и обуке из класичних струковних вештина, неопходност доживотног учења на пољу библиотекарства постаје имеператив у оснаживању и стварању јаче позитивне улоге библиотека, даљем развоју слободног приступа знању, култури, информацијама и јачању капацитета за учествовање у слободном неговању и развијању културе и образовања. На семинару је било речи и о негативним странама примене ВИ, питањима која се тичу области права и етике, изазова и прилика, као незаобилазног сегмента коришћења модерних технологија у савременом добу.

Семинар је похађало 41 запослених у јавним, школским и специјалним библиотека у Јабланичком округу. Учесници семинара добили су потврду од шест сати стручног усавршавања на акредитованом програму.

Семинар је организован под покровитељством Министарства културе Републике Србије и града Лесковца.

Вештачка интелигенција (ВИ) је област која се брзо развија на глобалном нивоу, те је неопходно, ако не и кључно, да библиотеке буду ангажоване у што бољем разумевању њеног утицаја на професију. Добра анализа могућности, као и предности и мана вештачке интелигенције, неопходан је предуслов за њену квалитетну примену. Библиотеке, као централне тачке културног образовног, али и социјалног живота сваке заједнице, могу да обогате и знатно и прошире своју улогу са растућом интеграцијом вештачке интелигенције. (из описа програма Бебе Станковић)

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka