Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Нове инвестиције за лесковачку Библиотеку

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је са сарадницима данас обишао Народну библиотеку „Радоје Домановић“ у Лесковцу поводом адаптације источне фасаде и формирања новог изложбеног простора.

Тада је рекао: „Локална самоуправа Града Лесковца свесна је добробити који једном граду пружа читање књига, али и значаја матичне библиотеке на културној сцени наше земље, али и нашег града. Стога јој константно пружа подршку. Данас смо у посети нашој Библиотеци поводом завршених радова на уређењу ове установе, формирања новог изложбеног простора који ће током читаве године бити доступан младима за излагање својих уметничких дела и за нове активности које су планиране како за ове године, тако и у наредном периоду. Адаптацијом источне фасаде Народне библиотеке „Радоје Домановић“, која се налази у строгом центру нашег града, омогућени су бољи услови за рад библиотекара, али и за све наше суграђане, поготово младе, који константно читају књиге. Успели смо да створимо услове за излагачку активност кроз реализацију пројекта „Улична галерија“. Град Лесковац је уложио 4,3 милиона динара и самим тим показао да је ова културна институција вредна за све нас. Библиотека следеће године има један леп јубилеј – 145 година од оснивања прве Читаонице, јубилеј који је од великог значаја за целу нашу друштвену заједницу и саставни део пре свега опстанка становника који живе у Лесковцу за све ово време. Запослени у Библиотеци страствено се залажу да људи, првенствено деца, разумеју шта су библиотеке, ко су библиотекари и шта значи очување интегритета, културе, наслеђа и наше вековне прошлости.

Директорка Народне библиотеке Весна Илић, захвалила се градоначелнику на посети и рекла: „Према последњем попису и ревизији библиотечке грађе, Библиотека располаже са укупно 185.318 монографских и серијских публикација што је за 3.577 публикација до сада више од претходне године. Данас имате прилику да погледате 1.435 приновљених књига из откупа Министарства културе, у вредности од 1.182.434 динара. Такође, Библиотека поседује фонд намењен слепим и слабовидим особама, а простор Библиотеке доступан је и особама са инвалидитетом. Укупно уписаних чланова је 15.678, од којих је активно 6.144. На сам Дан писмености, који се обележава сваке године, уписано је 260 нових корисника.

Библиотека у Лесковцу је установа која од оснивања, кроз своје редовне програмске активности у области културе и уметности, уско сарађује са установама образовања и културе на реализацији различитих програмских садржаја, у оквирима практичне и додатне наставе која се реализује у простору Библиотеке. Програми често укључују изложбе, као и промоције визуелних уметности у простору Библиотеке.“

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka