Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Међународни дан матерњег језика

Данас, 21. фебруара, широм света обележава се Међународни дан матерњег језика, који је УНЕСКО прогласио 1999. године. Циљ његовог обележавања је подизање свести о значају матерњег језика, промовисање језичке и културне разноликости, као и вишејезичности.

У Републици Србији, поред српског језика, у службеној употреби је још 12 језика националних мањина на целој територији 42 јединице локалне самоуправе. То су: албански, босански, бугарски, буњевачки, мађарски, македонски, румунски, русински, словачки, хрватски, црногорски и чешки језик.

Међународни дан матерњег језика проглашен је у знак сећања на убијене студенте у Бангладешу, који су 1952. године у организацији Покрета за бенгалски језик, протестовали  против одлуке генералног гувернера Пакистана да језик урду буде једини званични језик Западног и Источног Пакистана.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka