Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

„КЊИГА И ФИЛМ“ Програм Народне библиотеке „Радоје Домановић“ ЛЕТО КАДА САМ НАУЧИЛА ДА ЛЕТИМ

Јасминка Петровић пише за децу и младе од 1990. године и до сада је написала више од тридесет књига. Њене књиге („Школа“, „Секс за почетнике“, „Бонтон“, „Како постати и остати глуп“, „Ово је најстрашнији дан у мом животу“, „Хоћу кући“, „Дугина долина“, „Паметна књига за маму и тату“) преведене су на више од тридесет језика, а неке од њих су драматизоване у позориштима за децу у земљи и иностранству. За свој рад вишеструко је награђивана. Јасминка Петровић учествује у различитим програмима и пројектима који подстичу децу и младе на читање, креативност, критичко мишљење и толеранцију. Чест је гост школских и градских библиотека. Један је од оснивача покрета за побољшање културе за децу и младе Ура култура. Са удружењем Крокодил организује књижевни фестивал за децу Крокодокодил. Сценариста је дечје серије Кукурику шоу у продукцији Радио-телевизије Србије.

„Лето када сам научила да летим“ је роман одрастања у форми дневника који пише тринаестогодишња Софија током летовања које са бабом проводи на Хвару, код бабине сестре нона Луце, далеко од интернета и свих дешавања.. Књига „Лето када сам научила да летим“ ушла је у школску лектиру за седми разред. Главна јунакиња Софија повлачи се у књиге, музику и сањарење у нади да ће јој тако брже проћи време. Оно што је на почетку изгледало као најгоре лето у њеном животу постаје узбудљива авантура у којој ће Софија открити неке породичне тајне, доживети први пољубац и у којој ће сазнати да је живот сачињен од радосних и тужних тренутака. Јасминка Петровић за овај роман добила је више награда, међу којима су „Плави чуперак“, „Доситејево перо“ и „Мали Принц“. Ако прочитате ову књигу, научићете да летите или да се бар мало подигнете од земље.

„Баба хрче. Полудећу. А тек како ме излуђују ови комарци. Улазе ми у нос и очи. Ускоро ће да сване, а ја сам још будна. Плус сам и гладна. Вртим се по кревету. Спаваћица ми се уврнула као папир око бомбоне.

Толико сам се радовала овом лету и овом распусту! Мислила сам да ће ме мама и тата пустити да кампујем с Луком и његовим друштвом. Друга варијанта ми је била да идем са Сашком у Краљево код њене сестре од тетке. Али ништа од свега тога! Једног поподнева мама ме је убацила у машину:

– Види како си бледа! По цео дан пиљиш у тај компјутер. Ај ти лепо кренеш ове године с бабом на Хвар. Има да ти буде супер: море, сунце, друштво, заљубљивање… Ја сам у Старом Граду провела најлепша лета у животу, само кад се сетим…

Бла-бла-бла…и ја се као сом упецам на удицу и пристанем.

По роману је снимљен филм „Лето када сам научила да летим“. Редитељ филма је Радивоје Андрић, по сценарију Љубице Луковић. Снимања су обављена на локацијама у https://sr.m.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4, Хрватској, на локацијама у Старом Граду, Јелси и другим местима на острву Хвару. Премијера је првобитно била најављена за јесен 2021, али је филм званично почео да се приказује фебруара 2022. године. Премијера филма била је 16. фебруара у београдској Комбанк дворани. Музику која је оплеменила филм написао је Васил Хаџиманов. Дванаестогодишња Софија (Клара Хрвановић) машта о камповању са екипом. Ипак, приморана је да летовање проведе у трошној породичној кући на Хвару, са својом помало напорном баком Маријом (Олга Одановић) и луцкастом баба-тетком Луце (Сњежана Синовчић). Са новим пријатељствимa и авантуром, Софија добија своје летовање из снова, али и много више него што је могла да измашта. У филму глуме и Жарко Лаушевић (Никола), Франо Ласић (Мартин), Лука Бајто (Лука), Ема Керета Рогић (Ана) и Нађа Мазалица (Јулијана).

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka