Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Књига и филм – Доктор Џекил и Мистер Хајд

Доктор Џекил и Мистер Хајд

„Доктор Џекил и Мистер Хајд“ најчувеније је дело Роберта Луиса Стивенсона, које му је донело светску славу. Овај роман о двојнику извршио је неизмеран утицај на литературу XX века, посебно на жанр мистерије и фантастике, као и на проучавање несвесног дела људске душе. Стивенсон га је написао понесен махнитим надахнућем. Ово дело инспирисало је неколико филмова и десетине позоришних комада.

Магловите ноћи, узане лондонске улице и тајновита врата иза којих нестаје и одакле се појављује сасвим необична и неухватљива личност права су сценографија за језовиту причу из пера Роберта Луиса Стивенсона, пуну чудноватих заплета и необјашњивих злочина. Ко је тај човек од кога сви зазиру, али који истовремено буди непријатну радозналост? Одговор на ово питање, као и на многа друга, још страшнија питања, која ће се пред читаоцем јавити када се упусти у решавање ове деветнаестовековне мистерије, покушаће да дају готово сви јунаци романа „Чудан случај доктора Џекила и господина Хајда“, међутим, истина ће остати неодгонетнута до последњег трена и чекаће на онога ко се усуди да разуме праву људску природу.

Aмерички хорор филм „Доктор Џекил и господин Хајд“ из 1931. године, са Фредриком Марчом у главној улози, снимљен је по истоименој причи Роберта Луиса Стивенсона, о научнику благе нарави и лепих манира који проналази напитак који га претвара у окрутног, убилачки настројеног манијака. Марч је за ову улогу награђен Оскаром за најбољег главног глумца.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka