Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Књига и филм

Радња романа дешава се тридесетих година XX века у градићу Мејком у Алабами, малом месту на југу Америке. Адвокат Атикус Финч доноси одлуку да брани црнца оптуженог за силовање беле девојке и тиме изазива неодобравање, бес и осуду средине у којој живи. Не испашта само Атикус већ и његова деца, која су такође суочена са суровошћу својих суграђана који не прихватају особе које се разликују од њих по боји коже, друштвеном статусу и систему вредности. Упркос свему Атикус истрајава у одбрани људскости, правичности и људског достојанства. Његов лик шаље веома важну моралну поруку колико је битно бити и остати човек чак и у тешким животним ситуацијама. Својом моралном снагом, правичношћу, добротом, интегритетом и емпатијом Атикус надмашује расну нетрпељивост, предрасуде и људску мржњу.

Мотив птице ругалице појављује се више пута у роману као симбол непотребног и неоправданог насиља, уништавања свега што је невино и добронамерно.

“Птице ругалице не раде ништа друго осим што праве музику у којој уживамо. Не уништавају људима вртове, не гнезде се у амбарима за кукуруз, не раде ништа друго осим што нам певају из срца. Зато је грех убити птицу ругалицу.”

Роман “Убити птицу ругалицу” осветлио је многе аспекте расних и класних предрасуда, дискриминацију, као и неуједначено спровођење правде. Освојио је Пулицерову награду, а 1962. године књига је адаптирана у истоимени филм који је освојио три Оскара. Филм је режирао Роберт Малиган, сценарио написао Хортон Фут, а улогу Атикуса маестрално је одиграо Грегори Пек.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka