Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Књига и филм

Књига и филм

Програм Народне библиотеке „Радоје Домановић“

„Балкански шпијун“

„Балкански шпијун“ је једна од најпознатијих драма Душана Ковачевића. Радња драме одвија се у породици Илије Чворовића у послератном периоду и говори о манама друштва тог времена. Илија Чворовић који је пар година провео у затвору на Голом отоку због стаљинизма, позван је на рутински разговор у локалну полицијску станицу. Тамо су га испитивали о његовом подстанару Петру Јаковљевићу, који се вратио из Париза. Он тада почиње да умишља да је Петар страни агент и терориста који жели да руши државу. Илија купује фотоапарат са телеобјективом и почиње непрестано да шпијунира Петра и његове пријатеље. У шпијунирању му се придружује и брат Ђура. Након једног инцидента кад долази кући са подераном одећом, он својим укућанима говори да је неко покушао да га прегази аутомобилом. Тада и Даница, његова жена, почиње да га безрезервно подржава, док Соња у оцу види поремећеног човека и не пада на његову демагогију…

По истоименој драми снимљен је филм 1984. године, у режији Душана Ковачевића и Божидара Николића а улоге тумаче Данило Бата Стојковић (Илија Чворовић), Звонко Лепетић (брат Ђура), Мира Бањац (Даница Чворовић), Соња Савић (Соња Чворовић) и Бора Тодоровић (Петар Јаковљевић).

На Фестивалу играног филма у Пули 1984. године, филм је освојио Златну арену за најбољи филм, као и награду за најбољу мушку улогу за Данила Бату Стојковића у улози Илије Чворовића. На Монтреалском филмском фестивалу освојио је награду жирија.

Југословенска кинотека је, у складу са својим овлашћењима на основу Закона о културним добрима, 28. децембра 2016. године прогласила сто српских играних филмова (1911-1999) за културно добро од великог значаја. На тој листи се налази и филм „Балкански шпијун“.

Аутори плаката Весна Илић, Драгана Маринковић и Урош Булатовић.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka