Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Јаков Јаша Томић (1856-1922) књижевник, политичар, новинар

Јаков Јаша Томић (1856-1922) књижевник, политичар, новинар

Изложба изабраних дела у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“

У Читаоници Народне библиотеке „Радоје Домановић“ у Лесковцу отворена је изложба књига „Јаков Јаша Томић (1856-1922) књижевник, политичар, новинар“ – Изложба изабраних дела у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ аутора Милутина Шаховића, вишег дипломираног библиотекара, Игора Живановића, вишег дипломираног библиотекара и др Александре Павловић, библиотекара саветника. На изложби су се обратили Весна Илић, директорка Библиотеке и Милутин Шаховић, виши дипломирани библиотекар. Изложбу је остварио проф. др Дејан Антић, историчар.

Јаша Томић био је свестрана личност. Књижевник, песник, политичар, новинар, ратни извештач, само су нека од звања Јаше Томића. Изложба је конципирана тако да у складу са доступном изабраном грађом посетиоцима изложбе представи најширу слику о Јаши Томићу. Сва грађа приказана на изложби представља део фонда Универзитетска библиотеке ,,Светозар Марковић“ у Београду. Изложено је око осамдесет оригиналних дела самог Јаше Томића и изабраних дела о њему, као и превода. Сама поставка са насловима грађе представља једну фантастичну хронологију тада актуелних историјских догађаја и, по много чему, може се поредити са данашњим временом. Наслови његових дела попут „Трулежи“, „Јесмо ли на добром путу?“, „На прелому“, „Хоћемо ли на ђаволску страну?“, „Какво се зло спрема у Србији?“, “С ким ћемо и куда ћемо?“, актуелнији не могу бити и представљају вечите дилеме српског народа на прелому векова и великих светских и европских догађаја.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka