Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Јаков Јаша Томић (1856-1922) књижевник, политичар, новинар – Изложба изабраних дела у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“

Јаков Јаша Томић (1856-1922) књижевник, политичар, новинар

Изложба изабраних дела у Универзитетској библиотеци

„Светозар Марковић“

 

У четвртак 13. октобра 2022. године у 18.00 часова, у Читаоници Народне библиотеке „Радоје Домановић“ у Лесковцу, одржаће се отварање изложбе књига „Јаков Јаша Томић (1856-1922) књижевник, политичар, новинар“ – Изложба изабраних дела у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ аутора Милутина Шаховића, вишег дипломираног библиотекара, Игора Живановића, вишег дипломираног библиотекара и др Александре Павловић, библиотекара саветника. На изложби ће се обратити Весна Илић, директорка Библиотеке и Милутин Шаховић, виши дипломирани библиотекар. Изложбу отвара проф. др Дејан Антић, историчар.

Јаша Томић био је свестрана личност. Књижевник, песник, политичар, новинар, ратни извештач, само су нека од звања Јаше Томића. Изложба је конципирана тако да у складу са доступном изабраном грађом посетиоцима изложбе представи најширу слику о Јаши Томићу. Сва грађа приказана на изложби представља део фонда Универзитетска библиотеке ,,Светозар Марковић“ у Београду. Изложено је око осамдесет оригиналних дела самог Јаше Томића и изабраних дела о њему, као и превода. Сама поставка са насловима грађе представља једну фантастичну хронологију тада актуелних историјских догађаја и, по много чему, може се поредити са данашњим временом. Наслови његових дела попут „Трулежи“, „Јесмо ли на добром путу?“, „На прелому“, „Хоћемо ли на ђаволску страну?“, „Какво се зло спрема у Србији?“, “С ким ћемо и куда ћемо?“, актуелнији не могу бити и представљају вечите дилеме српског народа на прелому векова и великих светских и европских догађаја.

Др Александра Павловић, Универзитетскa библиотекa „Светозар Марковић“ у Београду. Библиотекар саветник, руководилац је Одељења за каталошке информације, међубиблиотечку позајмицу и снабдевање научним документима. Дипломирала је на Катедри за југословенске и општу књижевност на Филолошком факултету у Београду. Годину дана студирала је у Centre europeen universitaire у Нансију, на Одсеку за хуманистичке науке. Магистрирала је радом о српској поезији „објективне лирике“ на Филолошком факултету (1989), и на истом факултету одбранила два докторска рада (2010, 2014), са темама из српске дидактичке поезије од барока до романтизма и питања интелектуалне својине, организације и циркулације научних докумената у комуникационом систему у науци. Објавила је књиге Снабдевање научним документима у Србији (2012), Српска дидактичка поезија од барока до романтизма (2017) и низ научних радова из области поетике српске поезије XVIII и раног XIX века.

Игор Живановић, Универзитетскa библиотекa «Светозар Марковић» у Београду. Виши дипломирани библиотекар, референт Одељења за каталошке информације, међубиблиотечку позајмицу и снабдевање научним документима. дипломирани економиста. Специјалистички рад одбранио је на Београдској академији пословних и уметничких студија. Аутор је многих изложби у Универзитетској библиотеци и сарадник на многим пројектима. Запослен у Универзитетској библиотеци од 1995. године.

Милутин Шаховић, Универзитетскa библиотекa „Светозар Марковић“ у Београду. Виши дипломирани библиотекар, дипломирани правник МА, референт Одељење за чување и издавање библиотечког материјала. Дипломирао на Правном факултету Универзитета у Београду. Аутор је многих изложби у Универзитетској библиотеци и сарадник на многим пројектима. Запослен у Универзитетској библиотеци од 1996. године.

Један од мотива за изложбу о Јаши Томићу јесте стогодишњица његове смрти. Изложба се може погледати до 7. новембра 2022. године.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka