Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Изложба плаката „Књига и филм“

Изложба плаката, под називом „Књига и филм“, биће постављена у читаоници Завичајног одељења од 22. до 31. маја 2023. године. Изложбом желимо да скренемо пажњу на повезаност две уметности, као и значај везе књиге и филма за савремене културне процесе. Када књижевни или културолошки теоретичари говоре о односу филма и књиге, често истичу да је књижевност конститутиван елемент многих филмова, али и да су неки филмски сценарији права књижевна ремек дела писана наменски за филм. Велики број екранизованих романа и приповедака налазимо и у нашој кинематографији. Све чешће је и Лесковац у фокусу српске кинематографије, а инспирацију и изворе података сценаристи и продуценти често налазе и у фондовима наше Библиотеке. О томе, поред осталих, сведочи и филм о српској Мата Хари, Лесковчанки Вери Пешић. У нашем фонду постоје три књиге о њемном животу и раду које је написао наш суграђанин Никола П. Илић.
Уједно, овом изложбом желимо да скренемо пажњу и на богату издавачку делатност Библиотеке која се не базира само на монографским издањима, већ и на публиковању разних видова некњижне грађе.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka