Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Изложба „ДУШАН З. МИЛАЧИЋ (1892–1979): романиста, књижевник, преводилац“

У среду 7. децембра 2022. године у 17.00 часова Огранак САНУ у Нишу, Библиотека „Радоје Домановић” Лесковац и Народна библиотека „Раде Драинац” Прокупље организују отварање изложбе ДУШАН З. МИЛАЧИЋ (1892–1979): романиста, књижевник, преводилац. Аутор изложбе је Јован Младеновић, музејски саветник.

У програму учествују: проф. др Драган Жунић, координатор активности у Огранку САНУ у Нишу, Весна Илић, директор Народне библиотеке „Радоје Домановић“ у Лесковцу, Драган Огњановић, директор Народне библиотеке „Раде Драинац“ у Прокупљу, проф. др Мирјана Бојанић Ћирковић, Филозофски факултет Универзитета у Нишу и Јован Младеновић, музејски саветник и аутор изложбе.

Изложба представља изузетну националну мисију у оквиру културе сећања на знамените и заслужне личности националне културе, односно, овом приликом, на романисту, књижевника и преводиоца др Душана З. Милачића, скоро заборављеног, који по свом делу спада у сам врх српске романистике, поред Миодрага Ибровца, академика.  Неуморно је, до краја свог живота, посвећено радио  на пољу образовања српскога народа, као управник националне библиотеке, позоришни посленик, и на интерактивном прожимању српске и француске књижевности, а, у ширем смислу, двеју култура блиских у прошлости и, надати се, у садашњости. Сматрамо да ће изложба представити европске вредности изузетног интелектуалца Душана З. Милачића, али и књижевни круг „Паризлија“ који су непосредно после Великог рата донели у отаџбину тековине европске цивилизације у великом националном подухвату  модернизације српскога друштва у свим аспектима.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka