Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Инвестициона улагања и пројекти – дечје одељење

Јула месеца 2020. године Народна библиотека „Радоје Домановић“ започела је са реновирањем Дечјег одељења. Реновирање и опремање Библиотеке финансирано је ванпројектно и пројектно. Инвестициона улагања су: за ванпројектно финансирање Министарство културе и информисања РС издвојило је 85.000,00 и 782.400,00 динара а буџет града Лесковаца око 700.000,00 динара. Пројектним финансирањем „Савремена библиотека за децу и младе“, Министарство културе и информисања РС издвојило је 894.763,00 динара, град Лесковац 200.000,00 динара и финансирање из сопствених средстава око 50.000,00 динара.

Реновирање и опремање Дечјег одељења има за циљ стварање подстицајног и креативног окружења за децу. Адаптација одељења урађена је у скалду са потребама читалаца, оплемењен је простор атрактивним бојама и визуелним елемeнтима као и малом сценом. Урађена је и адаптација за адекватан смештај књига.
Осим реновирања и опремања простора (под, полице, расвета, столови, столице, ормарићи, заштитне кутије за радијаторе, бина, софа за дечији кутак), на Дечјем одељењу набављени су и нови рачунари, видео бим, рачунари за кориснике, интерактивна табла, професионални скенер за библиотечку грађу намењен за скенирање дечјих радова насталих на Фестивалу дечјег стваралаштва, радионицама и свим осталим манифестицајама које се организују у оквиру Дечјег одељења.

Дечје одељење је свечано отворено у недељи културе, уочи Мећународног дана културе, 14. априла 2021. године.

Поред реновирања и опремања Дечјег одељења, Дечје одељење је учествовало пројектима и за Фестивал дечјег стваралаштва „Уметник из школске клупе“, који се у Библиотеци одржава од 2019. године. Пројекат је финансирало Министарство културе и информисања РС.

Први фестивал „Уметник из школске клупе“ под називом „Чуј ме свете“ има за циљ да коришћењем савремене техничко-технолошке иновације у стваралаштву подстакне интересовање деце за књигу и креативно изражавање као незаобилазни део образовања, културе и информисања. Први део је конкурсни (литерарни, ликовни и трејлер – кратки видео запис о омиљеној књизи). Други део фестивала је радионичарски и подразумева радионачираски рад, учење кроз игру, тимски рад, активно учење и развијање колективне свести. У последњој фази фестивала стручни жири је изабрао најбоље радове у свим категоријама а од најбољих дечјих радова објављена је публикација и каталог а монтиран је и филм са награђеним радовима. Сва награђена деца су добила награде и приређена је свечана додела награда у Библиотеци.
У овој години од Министарства правде подржан је и пројекат „Изградња капацитета за реализацију уметничких активности студената и ђака града Лесковца“.

Други фестивал дечјег стварања „Уметник из школске клупе“ под називом „Мисли ми лете“ је организован и реализован 2020. године. Пројекат је подржан од стране Министарствa културе и информисања РС. Због великог интересовања деце из Србије и околних држава организован је и други фестивал. Циљ овог пројекта је да применом модерне технологије у дечјем стваралаштву, подстакнемо децу и младе да увиде и решавају проблеме на нов и конструктиван начин користећи књигу и читање као незаобилазни елемент људског стваралаштва, образовања и културе. Први део пројекта је конкурсни (литерарни, ликовни и трејлер – кратки видео запис о омиљеној књизи), други део фестивала је дружење са писцима , а трећи део фестивала је радионичарски. Завршни део је штампање каталога и публикације као и монтирање филма од награђених дечјих радова. Награде деци су овог пута због епидемиолошке ситуације послате Поштом.

Трећи фестивал дечјег стварања „Уметник из школске клупе“ под називом „На крилима среће“, организован је 2021. Финансиран је пројектом Министарства културе и информисања РС.Фестивал се састоји од три сегмента: конкурсни (литерарни, ликовни и трејлер – кратки видео запис о омиљеној књизи), дружење са писцима и радионичарски. Циљ пројекта је подстаћи децу и младе да увиде и решавају проблеме користећи савремену технологију, као и књигу и читање као подстицај креативности и стваралачке енергије. Након завршетка фестивала биће објављена публикација, филм од пристиглих трејлера и штампани и електронски каталог ликовних радова. Награде и Захвалнице биће послате Поштом.

У овој години такође је подржан пројекат „Савремена библиотека за децу и младе од стране Министарства културе и информисања РС као и пројекат „Школа проширене стварности“ од стране Центра за промоцију науке.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka