Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

ГАЛЕРИЈА НА ОТВОРЕНОМ

Данас смо имали част да нас посети градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић са својим сарадницима поводом адаптације источне фасаде и формирања новог изложбеног простора.

Град Лесковац уложио је 4,3 милиона динара и самим тим показао да је Библиотека као најстарија установе културе у Лесковцу значајна за све нас. Библиотека наредне године обележава јубилеј – 145 година од оснивања прве Читаонице, јубилеј који је од великог значаја за целу нашу друштвену заједницу и саставни део опстанка становника који живе у Лесковцу.

Према последњем попису и ревизији библиотечке грађе, Библиотека располаже са укупно 185.318 монографских и серијских публикација што је за 3.577 публикација до сада више од претходне године.

Присутни су имали прилику да погледају 1.435 приновљених књига из откупа Министарства културе РС, у вредности од 1.182.434 динара. Такође, Библиотека поседује фонд намењен слепим и слабовидим особама, а простор Библиотеке доступан је и особама са инвалидитетом. Укупно уписаних чланова је 15.678, од којих је активно 6.144. На сам Дан писмености, који се обележава сваке године, уписано је 260 нових корисника.

Библиотека у Лесковцу је установа која од оснивања, кроз своје редовне програмске активности у области културе и уметности, уско сарађује са установама образовања и културе на реализацији различитих програмских садржаја, у оквирима практичне и додатне наставе која се реализује у простору Библиотеке. Програми често укључују изложбе, као и промоције визуелних уметности у простору Библиотеке.

Овим поводом приређене су изложба „Библиотека – некад и сад“ и публикације из сопственог издаваштва у Галерији на отвореном, а у Читаоници – фотографије са културних догађаја, антикварне књиге, као и најновија IT достигнућа у оквиру Мејкерспејс библиотечког каравана идеја. Приказана је презентација „Излог – некад и сад“. На Дечјем одељењу приређена је изложба нових књига пристиглих из Откупа Министарства културе Р. Србије.

Захваљујемо се градоначелнику Лесковца др сци. мед. Горану Цветановићу и његовим сарадницима што су нас удостојили својим присуством и што нас прате и подржавају у нашој намери да будемо једна од најуспешнијих библиотека у Србији.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka