Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Две године са вама! – МЕЈКЕРСПЕЈС – библиотечки караван идеја

Поносни смо што је наша Библиотека 2019. године била део међународног пројекта Института за развој и иновативност младих из Загреба (ИРИМ) путем којег смо добили 20 микро:битова и 5 BOSON сетова.

Кроз 30 радионица упознали смо преко 600 ученика са новим технологијама програмирања и захваљујући тој ангажованости Библиотека је добила 3Д штампач. 3Д радионице, које се организују у нашим просторијама и образовно-васпитним установама, као и путем интернет портала, упознају ученике са оним што може да дизајнира и одштампа овај савремени уређај.

Користећи сваку шансу да идемо у корак са технолошким напретком Библиотека је, у сарадњи са Гете институтом у Београду, постала и део пројекта „Мобилни мејкерспејс“ који је пример добре праксе у библиотекама широм света.

Мејкерспејс је отворени простор у нашој Библиотеци у коме се развијају идеје базиране на креативном дизајну. Осим микро:битова, BOSON-сетова, три 3Д штампача, корисницима су на располагању и: 3Д скенер, три професионална скенера за дигитализацију грађе, интерактивни дисплеј претраживач, електронске учионице, интерактивна табла за учење, 3Д књиге, пројектори и пројекциона платна за видео-презентације и још много тога занимљивог за креативан и практично-истраживачки рад. Тежиште мејкерспејса је управо на том информационом умрежавању и едукацији младих, као и њиховој интеграцији у рад наше Библиотеке.

Народна библиотека „Радоје Домановић“ је кроз ове активности постала центар за развој дигиталних компетенција деце и одраслих и место које помаже грађанима да се упознају са новим технологијама. Све то нас покреће да се уклопимо у компанијску културу и да идемо у корак са гигантима.

Модератори мејкерспејс радионица су дипломирани библиотекари Јадранка Јовић, Надица Стојановић и Димитрије Стајић.

Будите у Току

Претплатите се на наш билтен

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka