Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Do it, code it, build it – makerspace у библиотеци

Библиотекари Народне библиотеке „Радоје Домановић“, Јадранка Јовић и Димитрије Стајић, учествовали су 15. и 16. 10. 2020. на дводневној субрегионалној радионици GOETHE-Института из Београда, Сарајева и Загреба „Do it, code it, build it – makerspace у библиотеци“. Радионицу је водила онлајн Јесика Вит из Централне службе за библиотеке Савезне покрајине Шлезвиг-Холштајн, која је представила идеју пројекта „Мобилни makerspace“ и примере добре праксе из немачких библиотека у раду са makerspace-сетовима. Реч је о сетовима који садрже све потребне материјале, опрему и упутства за рад са децом и младима у различитим стем-подручјима (роботи и њихово програмирање, струја и струјна кола, моделовање…).

Makerspaces су отворени простори у којима људи креативно раде на физичким објектима, заједничка радионица у којој се развијају идеје на практичном нивоу. Makerspaces (који се назива и FabLab – Fabrication Laboratory) је област издвојена за технологију, базирана на креативном дизајну и за изградњу пројеката. Осим 3Д штампача и скенера, корисницима могу да стоје на располагању, зависно од опремљености библиотеке, и ајпеди, клавијатуре, гитаре као и управљач за контролу музичког софтвера, уз могућност да се дигитализују грамофонске плоче, снимају подкастови, компонује на ајпедима, и још много тога.

У библиотекама се о скоро свакој теми може пронаћи велика количина знања. Међутим, различите стручне области имају и различите захтеве. Док су друштвене и хуманистичке науке веома везане за текст, код инжењерских и природних наука неопходно је да се истраживачима пружи могућност рада на најразличитијим физичким објектима. Улога библиотеке јесте да учествује у посредовању и реализацији разних активности. Она нуди техничку и просторну инфраструктуру – а људи се узајамно помажу, преносећи једни другима знање. Тежиште makerspacesa је на умрежавању, информацијама, едукацији и могућностима његове интеграције у рад библиотека са младима.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka