Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Часопис „Бележник Овчарско – кабларске клисуре“

Часопис „Бележник Овчарско – кабларске клисуре“, који издаје Туристичка организација Чачка, представља значајан допринос познавању природе предела изузетних одлика. На оригиналан и садржајно богат начин истраживачи-љубитељи природе описују живи свет Овчарско-кабларске клисуре, проучавају раскошну флору и фауну овог заштићеног подручја, промовишући аутентичност регије и њен значај у туристичкој понуди.
На Међународном фестивалу штампаних публикација „Кофер слова“ одржаном 14. и 15. октобра 2016. године у Крушевцу, у категорији туристичких публикација са више од 50 страна, друга награда припала је управо Туристичкој организацији Чачка за штампано издање „Бележника Овчарско-кабларске клисуре“, због квалитетног садржаја, штампе и оригиналних фотографија у овом часопису. У нашој Библиотеци ова серијска публикација налази се у фонду Одељења периодике.

Организатори 16. по реду Библионета, стручно-научног скупа Заједнице матичних библиотека Србије, који се ове године одржавао у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ у Чачку, пружили су нам то задовољство да упознамо масиве Овчара и Каблара, да крстаримо језером Међувршје, посетимо манастир Никоље, као и Природњачки музеј у Овчар Бањи где смо се упознали са геоморфолошким феноменима и специфичним екосистемима.
Овчарско-кабларска клисура са својом разноврсном и богатом флором и вегетацијом представља прави „музеј у природи“ где су присутне комбинације заједничког живота биолошки различитих дрвенастих врста као што су црни граб, цер, китњак, црни јасен, клен, ситнолисна липа, руј, дрен и ловоролисни јеремичак. Услед очуваности и разноврсности станишта и фауна је на овом простору такође раскошна: у клисури су присутни шумска корњача, барска корњача, шарени даждевњак, сиви соко, сури орао, виноградска стрнадица, прдавац, куна златица, куна белица, јазавац и друге ретке и угрожене врсте. Међу сисарима 14 врста је од међународног и осам врста од националног значаја, међу којима су и дивља мачка и видра.
Због присуства великог броја врста птица ово подручје издвојено је као међународно значајно подручје за птице – IBA подручје (Important Bird Areas), а налази се и у оквиру EMERALD мреже (ПЦ0000033).
Једном речју, били смо привилеговани да упознамо јединствену и веома значајну културно−историјску целину – Овчарско-кабларску клисуру, са пределима изванредне пејзажне разноликости, лепоте и атрактивности.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka