Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

БИБЛИОНЕТ 2022

БИБЛИОНЕТ
16. годишњи стручно-научни скуп Заједнице матичних библиотека Србије

Библиотеке и доживотно учење (Чачак, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“, 8-10. септембар 2022. године)

На скупу су присуствовали представници лесковачке Библиотеке на челу са директором Весном Илић.

На отварању скупа обратили су се Младен Весковић саветник у Министарству културе и информисања РС), Мирослав Петковић, помоћник градоначелника Чачка), Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије и председник Заједнице матичних библиотека Србије, Богдан Трифуновић, директор Градске библиотеке у Чачку.

Традиционално, на скупу је додељена награда „Ђура Даничић“ за допринoс развоју библиотекарства и културе у целини библиотекару саветнику Даниели Скоковић из Народне библиотеке у Пожеги.

У оквиру скупа одржан је и састанак за матичаре, као и промоција књиге „Петља“ Дејана Алексића.

Библиотеке су места где се знање чува, стиче и дели и као такве су битан ресурс у процесу доживотног учења. Библиотеке су подршка институцијама формалног образовања у едукацији корисника свих узраста, од припреме за основну школу кроз предшколске програме до високошколског образовања. Оне су у савременој цивилизацији глобално препознате као најважније установе за развој и популаризацију културе читања, значаја и универзалне доступности књига и друге грађе важнe за формално и неформално образовање Библиотеке имају потенцијал да освоје нови простор у области едукације и буду партнер образовним установама, нарочито у трансформацији образовања насталој након 2020. године, у условима пандемије заразне болести Ковид 19. У спрези са другим институцијама, могу преузети водећу улогу у процесу неформалног образовања.

Како би одговориле на ове високе захтеве и биле спремне да испуне образовне потребе корисника у свету у којем су промене све брже и свеобухватније, библиотеке и саме морају бити отворене за непрекидно усвајање нових знања и вештина.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka