Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

Бате ће се жени у село сас један падеж

Одржана промоција књига „Бате ће се жени“ у издању Народне библиотеке „Радоје Домановић“ у Лесковцу и књиге „Село сас један падеж“ у издању Библиотеке „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу. Обе књиге садрже аудио-књиге и кју-ар кодове за очитавање и слушање комплетног садржаја књиге чиме се чува и негује изворни облик говор југа Србије.

У програму су учествовали аутор Власта Н. Ценић, Драган Марјановић, директор Народног позоришта у Лесковцу и наставници и ученици ОШ „Вук Караџић“ у Дољевцу.
Игроказ који ће изведен на промоцији књига у Лесковцу, део је школског пројекта „Описмени се“.

Књига „Бате ће се жени“ садржи и поклон за сваког читаоца, везену марамицу. Марамице су извезле девојчице из дољеваче школе уз помоћ бака, мајки и наставница. Израдом ових марамица чува се традиција.

У aудио-књизи „Бате ће се жени“ песме казују аутор и чланови Културно-просветног друштва „Троречје“, Кочане (наставници и ученици ОШ „Вук Караџић“ у Дољевцу). Аудио-записи снимани су и монтирани у Радију Копријану. Аудио-књига саставни је део штампане књиге и налази се на сајту Библиотеке у Лесковцу, на линку https://www.nbleskovac.rs/audio-knjige/bate-ce-se-zeni/.

Књига „Бате ће се жени“ јануара 2021. године прeдстављена jе на 62. Републичком зимском семинару за наставнике српског језика у Београду у оквиру радионице „Обрада дијалекта у основној школи“ коју jе водиo професор Власта Ценић, заједно са Данијелом и Тањом Стојановић, Дејаном Митровићем и ученицима из Дољевца.

Библиотека у Лазаревцу издала је књигу „Село сас један падеж“ као награду аутору за добијање признања Златно Гашино перо. Признање је додељено за стваралачки допринос срећи детињства, а њоме је сагледан свеукупан рад Власте Н. Ценића у области стваралаштва за децу који траје неколико деценија.

digitalnabiblioteka.rs

zigzag white

Колекцијa
Дигитализованих
Ретких Издања

digitalna-biblioteka

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka