Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организује низ мера и активности, које су у потпуности бесплатне и прилагођене свим старосним групама грађана Прочитај више

15. годишњи стручно-научни скуп Заједнице матичних библиотека Србије – Библионет (Biblionet)

Библиотека од куће: изазови и могућности организације библиотечких услуга током пандемије (Народна библиотека Радоје Домановић, Лесковац, 9-11. септембар 2021.)

Заједница матичних библиотека Србије вас позива да учествујете на стручно-научном скупу Библионет 2021.

Пандемија заразне болести COVID 19, која је на глобалном нивоу обележила 2020. годину, радикално је променила начин живљења, пословања, кретања, међуљудских односа и контаката, као и психолошког поимања нормалности. Владе широм света прогласиле су ванредна стања и наредиле тзв. “закључавање“ у циљу избегавања дељења заједничког простора и блиских контаката који погодују ширењу опасног, непознатог вируса SARS-COV-2 у популацији. Рад институција и организација је великим делом суспендован у физичком простору, а оне су биле приморане да у кратком року у потпуности промене услове рада и прилагоде их начину функционисања на даљину што је за многе, упркос степену технолошке зрелости и већ увреженој навици коришћења дигиталних технологија у радном окружењу, представљало својеврстан изазов.

У оваквом ковитлацу опасне свакодневице и потребе за адекватним управљањем кризом, задесиле су се и библиотеке које су покушале да пронађу своје место у новом поретку ствари и остану друштвено корисне и одговорне, у складу са својим профилом. Претходна деценијска улагања у развој дигиталног у библиотекарству сада су се нашла на испиту зрелости: у свакодневном, практичном животу показивала су се и доказивала досадашња постигнућа, али су се истовремено ишчитавале и стварне корисничке потребе, односно степен у коме понуда и потражња за дигиталним сервисима библиотека и њиховим садржајем међусобно кореспондира.

Скуп Библионет у 2021. години, тежећи да одржи корак са актуелношћу дешавања у струци, бавиће се представљањем и анализом рада библиотека током пандемије како у Србији, тако и региону и свету, са циљем остваривања увида у постигнуте резултате и позиционирања у даљем планирању рада у тзв. новој реалности. Скуп ће бити одржан у виду хибридне конференције чији део је планиран у физичком простору, уз строго поштовање свих епидемиолошких мера заштите, уз праћење актуелних препорука Кризног штаба Владе Србије, док ће истовремено бити омогућено видео емитовање скупа за све заинтересоване слушаоце. Број учесника у физичком простору биће ограничен и контролисан. Гостујући предавачи из света обратиће се путем видео линка.

Циљ овогодишњег Библионета је да на једном месту прикупи искуства из Србије која се односе на примере добре праксе, успешне приче и реализоване могућности чиме би се, као и до сада, утицало на проток идеја међу домаћим библиотекама и буђење енергије за нове пројекте.

Традиционално, на скупу ће бити додељена награда Ђура Даничић за допринoс развоју библиотекарства и културе у целини.

Молимо матичне библиотеке Србије да проуче концепцију скупа у 2021. години и о њој обавесте све библиотеке на подручју своје матичности.

Као и ранијих година, молимо вас да се за додатне информације у вези са пријавом радова обратите секретару Заједнице, Драгани Милуновић.

Пријаве за учешће на скупу у форми готовог текста треба доставити до 15. јуна 2021. године на адресу dragana.milunovic@nb.rs

Програмски одбор скупа извршиће селекцију пријављених радова, а у складу са праксом из свих претходних година, трошкове учешћа на скупу за колеге чији радови буду прихваћени, сносиће Заједница матичних библиотека Србије уз подршку Министарства културе и информисања.

Информације о прихваћеним радовима биће објављене најкасније до 1. јула 2021.

Очекујемо вас у Лесковцу!

Будите у Току

Претплатите се на наш билтен

Партнери

#lebiblioteka

lebiblioteka
lebiblioteka